Bahan untuk kulit :
185gm marjerin
35gm gula kastor
1biji telur
300gm tepung Hong Kong Pau
20gm tepung kastard
20gm tepung susu
Sedikit garam
Bahan untuk inti :
5biji telur
700gm gula pasir
250ml air - masak gula sehingga larut dan titiskan sedikit pewarna kuning ambil 120ml saja
60gm susu cair
Sedikit vanilla
Cara penyediaanya :
- Pukul marjerin bersama gula. Kemudian masukan garam dan telur
- Selepa itu masukkan tepung dan pukul sebentar
- Uli sehingga menjadi doh. Timbang setiap ketul seberat 34gm dan simpan di dalam peti sejuk kira-kira empat jam
- Keluarkan dan tekan dalam acuan tat. Ambil garpu dan cucuk-cucukkan kulit tat. Bakar kira-kira 10minit pada suhu 150 darjah Celcius.
- Untuk membuat inti pula, campurkan kesemua bahan dan pukul kemudian tapis.
- Tuang pada acuan tat dan bakar selama 20minit.
- Jangan masak kulit tat terlalu lama, cukup sekadar kekuningan
- Bancuhan inti juga jangan dipukul terlalu lama kerana apabila dibakar ia tidak rata
SELAMAT MENCUBA.........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan